Ecorner, Youtube för entreprenörer och kunskapstörstande

Ecorner är ett digitalt arkiv från Stanford med bland annat föreläsningar och podcasts inriktade mot entreprenörskap. Otroligt givmilt av Stanford och naturligtvis borde liknande modeller appliceras på svenska högskolor!

Ecorner står för Entrepreneurship Corner.

Läs mer om Ecorner på Disruptive.nu eller gå direkt till Ecorner.

Framtiden är mobil

Häromdagen var I-dagen, en arbetsmarknadsdag för i-teknologer på Chalmers. På mässan närvarade ett 20-tal olika företag, bland annat Preera, Capgemini, SKF, Earnst&Young, Nordea, SEB, Miljöbron, Schibsted, Vestas och sist men absolut roligast Berg Insight. Jag tänkte skriva några rader om Preera, Schibsted och Berg Insight.

Schibsted ville mest visa upp sina varumärken och sitt traineprogram. Men mitt ibland allt fick jag upp ögonen för aftonbladets tagg-teknik. Vilken tidigare fått ustå kritik, t.ex. att instegströskeln är stor, ett program måste laddas ner till mobiltelefonen och telefonen måste ha kamera. Jag var negativt inställd till tagg-tekniken, jag ifrågasatte varför de inte satsat på ett öppet format, likt de som finns i Japan eller EAN-koder. Det visade sig att deras “tagg” kunde vara liten och leverera mycket information (via ett back-end någonstans, vilket ökar kraven på leverantören) samt att taggen var utvecklad för att den skulle vara läsbar med hjälp av mobilkameror. Det diskvalificerar de format som finns i Japan och EAN-koder. Sen visade det sig dessutom vara en barnlek att använda, det fanns inga hinder och fungerade klockrent. Nu funderar de bara på hur tagga ska kommersialiseras…

Preera är ett managementkonsultbolag som vill “göra skillnad på riktigt” och vara ett nordiskt alternativ till de klassiskt amerikanska managementkonsultbolagen. Managementkonsultbolag sysslar med att utveckla affärer, verksamheter och förverkliga visioner. För att göra skillnad på riktigt arbetar Preera med att engagera och delaktiggöra  de som berörs av det deras tjänster. De tror att engagemang krävs för att förändringar ska nå sin fulla potential, vilket är något de flesta som studerat arbetspsykologi inte behöver hymla om, så är det, och på det viset försöker Preera göra skillnad på riktigt.

Berg Insight sysslar med business intelligence (BI) för telekomindustrin. Det kan handla om att utreda förutsättningarna för Broadcasting av television för mobiltelefoner eller hur mobiltelefonen ska användas för marknadsföring. Mobila tekniker är ett område jag är mycket intresserad av. De erbjöd en mycket intressant diskussion som mestadels fokuserade kring användarbeteende och mobilt internet. Jag var intresserad och de kunde mycket, som t.ex. vilka som är bäst i Europa på att använda internet via mobilen. Det jag kom fram till var att framtiden är mobil.

Lite less, sao-paulo.se

Uppdatering: Det verkar vara jag som klantat till det, åtminstone någorlunda. Jag betalade inte domänen samma dag som jag erhöll faktura och domänen betalades av annan samma dag som jag. Det här är precis som det ska vara, först till kvarn, men ändock surt.

För drygt ett år sedan registrerade jag en hög domäner, eller rättare sagt, trodde jag. En av dessa var sao-paulo.se, trots att jag fått orderbekräftelse, betalt fakturan och erhållit kvitto visar det sig nu att domänen inte är registrerad på mig. Jag blir ledsen och irriterad. Produktiviteten är lika med noll. När helgen är över ska jag undersöka varför det har blivit fel och vilka konsekvenser det innebär.

För att undvika detta i framtida är här en process som är felsäker, för att felsäkra registreringen av domäner under .se.

Felsäkring av domänregistreringar under .se

  1. Erhåll faktura och kvitto. Spara!
  2. Kontrollera gentemot IIS / .se.
  3. Utveckla webbplats.

Punkt 2 räcker. I övrigt är det bra att granska avtal, speciellt under paragraferna ersättning, skadestånd och vad försummelse innebär. Det var under punkt 3 när jag tänkte förbereda för morgondagens SEO Sunday jag upptäckte problemet. Jag såg när jag köpte domänen och slogs av att jag inte minns någon faktura eller påminnelse från IIS, efter kontroll upptäcker jag att domänen är registrerad, men inte på mig.

Detta är min andra domänmiss. Jag vill verkligen inte uppleva någon mer men för att se det positiva i situation har min förödelse lett till någon annans glädje.

Kärnkompetens – kärnteknologi

Kärnkompetens – kärnteknologi – en teknologi som är kompetensen hos ett speciellt företag, med tre egenskaper:

  1. signifikant inverkan för kundens användbarhet(konkurrenskraft),
  2. allmän, vitt applicerbar (nya marknader) och
  3. svår att imitera (kopiera).

ps. Kärnteknologi är översättning av engelskans Core Technologies, vilket blir något fel på svenska. Jag avser inte kärnteknologi härrörande kärnbränsle, kärnvapen eller dylikt.

Boplats, älskade Boplats Göteborg, äntligen!

Häromdagen skrev jag en artikel om Boplats Göteborg som ännu ej publicerats och det är med stor glädje jag kan konstatera att den blivit oanvändbar. Artikeln tog upp det som Boplats nu bestämt sig för att åtgärda, deras köproblematik.

Boplats är ingen bostadskö, för i Göteborg finns ingen bostadskö. (Bortsett från till studentlägenheter, men låt det vara ett undantag). Boplats som ägs av tre kommunala fastighetsbolag och de privata hyresvärdarna ska agera förmedlare mellan bostadssökande och fastighetsägare, en konsolideringsroll. Det är bra tänkt, på så sätt slipper jag söka lägenhet hos varje hyresvärd och de slipper direktkontakten med alla sökande.

Boplats styr inte över vem som hyresvärden väljer ska få hyra lägenheten. Hyresvärdarna har ofta uppenbara problem att välja hyresgäst, då populära lägenheter har över 2000, ibland över 3000 sökande. Det är omöjligt att göra behovsanalys av alla och erbjuda lägenheten till den som mest behöver den, vilket torde vara det mest rättvisa sättet att fördela lägenheter på. Istället sorterar de allra flesta hyresvärdar sökande efter registreringsdatum på Boplats. Det kan tyckas rättvist, problemet är att registreringsdatumet inte har nollställts trots att man fått en lägenhet. De som en gång ställer sig först i kön blir åter och åter igen serverade. Inte undra på att bostadsmarknaden med avseende på hyreslägenheter inte har fungerat i Göteborg.

Nu har Boplats förändrat detta, registreringsdatum nollställs när kontrakt på lägenhet skrivs. Men… det är inte lite smått jag har funderat på om Boplats och dess ägares intresse har varit att skapa en dysfunktionell bostadsmarknad i Göteborg. Där ett hyreskontrakt värderas till vad en Thailandsresa i två veckor för en familj betsående av 2 vuxna och 3 barn kostar.

Bli min sponsor för Göteborgsvarvet 2009

Sponsorplan

Göteborgsvarvet 2009 närmar sig med stormsteg och det är nu klart att jag ska ställa upp. År 2008 gjorde jag en blygsam premiär där jag klarade mitt uppsatta mål, inför 2009 är det bara en faktor som avgör hur långt jag kommer, mina sponsorer!

Härmed utbjuder jag möjligheten att bli min sponsor för Göteborgsvarvet 2009. Under vilka former och för vilken uppoffring är förhandlingsbart, du erbjuds naturligtvis branschexklusivitet.

Vid alla former av sponsring är det av yttersta vikt för mig att båda vinner på det – a win – win situation. Utöver en möjligt till enorm exponering vid Göteborgsvarvet 2009 och andra aktiviteter fram till dess, kan jag erbjuda sökmotoroptimering, databasdesign, träningshjälp, hjälp vid framtagande av strategier för webbsatsningar och produkttester. Har du andra idéer är du varmt välkommen att …

Kontakta mig för mer information och vidare diskussion.