Boplats, älskade Boplats Göteborg, äntligen!

Häromdagen skrev jag en artikel om Boplats Göteborg som ännu ej publicerats och det är med stor glädje jag kan konstatera att den blivit oanvändbar. Artikeln tog upp det som Boplats nu bestämt sig för att åtgärda, deras köproblematik.

Boplats är ingen bostadskö, för i Göteborg finns ingen bostadskö. (Bortsett från till studentlägenheter, men låt det vara ett undantag). Boplats som ägs av tre kommunala fastighetsbolag och de privata hyresvärdarna ska agera förmedlare mellan bostadssökande och fastighetsägare, en konsolideringsroll. Det är bra tänkt, på så sätt slipper jag söka lägenhet hos varje hyresvärd och de slipper direktkontakten med alla sökande.

Boplats styr inte över vem som hyresvärden väljer ska få hyra lägenheten. Hyresvärdarna har ofta uppenbara problem att välja hyresgäst, då populära lägenheter har över 2000, ibland över 3000 sökande. Det är omöjligt att göra behovsanalys av alla och erbjuda lägenheten till den som mest behöver den, vilket torde vara det mest rättvisa sättet att fördela lägenheter på. Istället sorterar de allra flesta hyresvärdar sökande efter registreringsdatum på Boplats. Det kan tyckas rättvist, problemet är att registreringsdatumet inte har nollställts trots att man fått en lägenhet. De som en gång ställer sig först i kön blir åter och åter igen serverade. Inte undra på att bostadsmarknaden med avseende på hyreslägenheter inte har fungerat i Göteborg.

Nu har Boplats förändrat detta, registreringsdatum nollställs när kontrakt på lägenhet skrivs. Men… det är inte lite smått jag har funderat på om Boplats och dess ägares intresse har varit att skapa en dysfunktionell bostadsmarknad i Göteborg. Där ett hyreskontrakt värderas till vad en Thailandsresa i två veckor för en familj betsående av 2 vuxna och 3 barn kostar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>