Grammatik – om tempus

Ibland behöver jag kunna skilja på olika tempus. När detta behovet uppkommer är det väldigt pinsamt att inte kunna vad de olika formerna heter. De olika tempusen presenteras nedan, en gång och för alla.

 • Presens – tempus för nutid. Exempel: Karl går upp för gatan.
 • Preteritum (av många kallat imperfekt, dock “felaktigt”) – tempus för förfluten tid. Exempel: Karl gick upp för gatan.
 • Perfekt- tempus som bildas med har plus supinum*. Exempel: Karl har gått upp för gatan.
 • Pluskvamperfekt – tempus som bildas med hade plus supinum*. Exempel: Karl hade gått upp för gatan. Pluskvamperfekt används vanligen om man vill referera långt tillbaks i tiden, exempel: Karl hade gått upp för gatan innan han köpte nya skor. Isak spelade shack innan han hade gått och lagt sig.
 • Futurum – tempus för framtid. Futurum bildas framför allt med hjälp av kommer att plus infinitiv**, exempel: Karl kommer att gå upp för gatan.

Informationen är delvis hämtad ur Gösta Åbergs Handbok i Svenska.

*Supinum är en verbform, t.ex. gått, läst, hoppat, seglat, ropat, rest.

**Infinitiv är verbformen som står i lexikon, t.ex. gå, läsa, hoppa, segla, ropa, resa.

2 thoughts on “Grammatik – om tempus

 1. Jag håller inte med om att imperfekt inte används och förstår inte vad du har fått detta ifrån. Snarare är det så att preteritum är den speciella form av imperfekt som speciellt används i spanska. Preteritum i svenska är till exempel finnes och gammelsvenska.

  (Detta har jag lärt mig av min gamla spanska-lärare, vilket kanske inte är speciellt tillförlitligt. Jag är dock övertygad om att det stämmer)

 2. Det är väldigt lätt att tro på sina lärare, det gällde iaf mig när jag var yngre. För att citera Gösta Åberg som skrivit Handbok i Svenska: “preteritum tempus för förfluten tid: Solen gick ner. I äldre grammatik kallades detta tempus för imperfekt, och många (även svensklärare) lär fortfarande använda den beteckningen trots ivriga ansträngningar från universitetsfolkets sida att lära dem bättre.”
  Gösta Åberg är en erfaren förlagsman och har givit ut ett språkriktighetslexikon som heter “Hur ska det heta?”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>