Hångla mer – om Noom

Klas Hallberg har skrivit boken Hångla mer – en bok om att ge sig hän. Boken finns att köpa hos bl.a. Adlibris alternativt har jag ett exemplar till utlåning. Boken handlar om att våga lite mer och att ge sig hän för det man brinner för. Boken försöker inte bara få fram ett vettigt budskap utan gör det väldigt roligt att läsa, Edutainment.

Klas har skrivit ett stycke om noom. Jag vill se mer noom i vardagen framöver

Klas Hallberg, Hångla mer

“Jag har hört ett rykte. Det kan vara en skröna. Det kan vara sant. Jag skiter i vilket, jag vill tro att det är sant. Och är det inte sant så har det skänkt mig både glädje och frid.

Jag har hört sägas att någonstans i Afrikas djungler (vilket sagolikt uttryck… i Afrikas djungler …) ska det finnas ett folk/en stam/en skön grupp lirare som inte har orden bra respektive dåligt i sitt språk. Det har helt enkelt inte samma sorts värderingssystem som vi har. De har förvisso uttryck som motsvarar bra respektive dåligt. Men det är på en annan sorts skala. Jag tycker det är fenomenalt.

För hos detta folkslag är det enligt egen utsago så att man använder begreppet noom. Noom står helt enkelt uttryckt för intensiteten i energin i ögonblicket. Och hög noom är “bra” samtidigt som låg noom är “dåligt”. Vilket innebär att det enligt detta folkslag är skitbra att vara urförbannad och gråta och skrika med hög intensitet, och uruselt att sitta och slötitta på tv och se på nyheter med lemläsatade barn utan att pulsen stiger ett enda slag. Likgiltighet, slentrian och apati är med andra ord det värsta som kan drabba någon i den stammen.

Fenomenalt.

Och det finns säkert komplexiteter kring jämförelsen som innebär att jag gjort det alldeles för enkelt för när jag gjort den. Men även det skiter jag i. För jag tycker det är ett underbart förhållningssätt. Ett förhållningssätt som vi skulle må bra av att åtminstone införa i vår fullständigt normalfördelade mellanmjölkslagoma standardkultur.

Olika saker finns!

Så låt oss nu gå man ur huse och uppleva livet med litet intensitet. Det är inte farligt att vara arg. Det är inte farligt att vara ledsen. Det är inte farligt att vara kåt.

Och hur många varv du än tycker att jag tar detta samma resonemang och hur mycket du än tycker att jag slår in en öppen dörr … är det ändå så att jag är övertygad om att vi måste hjäpas åt att påminna varandra om detta. För annars kommer vi att tyna bort i urtrista konferensrum och på urtrista släktmiddag och framför urtrista tv-program. Vi kommer att tyna bort i glömskans och onanins oändliga vardag. Ni minns väl hur filmen American Beauty börjar? Den börjar med en scen där Kevin Spaceys karaktär står och runkar i duschen samtidigt som hans tankar spelas upp: titta på mig, här står jag och runkar i duschen. Och det är väl inget fel med det, men det tråkiga är att det med största sannolikhet kommer att vara det mest spännande som händer idag …

Hur hög noom har du i din vardag?

Det vore ju trist om locket är så hårt tillskruvat att du inte ens unnar dig att onanera i duschen … “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>