Sverige i Kina

När jag skriver detta befinner jag mig i Kina. Jag har besökt storstäder som Peking och Shanghai samt ett antal mindre städer och byar. En av dessa mindre städer är Hangzhou som ligger utanför Shanghai. När jag säger mindre stad är det relativt. Hangzhou har nämligen knappt sju miljoner invånare. Att vara på resa är oerhört kreativt och jag har tid att reflektera över Kina och Sverige tillsammans. Denna kreativitet har i viss utsträckning lett till att denna blogg blivit en digital kyrkogård. En digital kyrkogård är en webbplats som skapats och sedan inte underhålls eller uppdateras.

Kina är på många plan mycket olikt Sverige. I Peking har jag som svensk svårt att hitta i de äldre kvarteren – alla byggnader ser ju likadana ut. I Kina:

  • Äter man middagsmat till frukost.
  • Rapar man vid matbordet.
  • Äter man hundar (Filmtips: I Kina spiser de hunder).
  • Slänger man den mat man inte tycker om på bordet.

Jag ser allt svenskt som finns i Kina. På sätt och vis letar jag efter det. Trots detta är Kina svenskt (snarare kanske västerländskt) på ett absurt sätt. Det första jag såg efter att jag lämnat flygplatsen är tv-skärmar på tunnelbanan som visar Zlatan Ibrahimovic. Väl ute ur tunnelbanan och på jakt efter mitt boende tar jag skydd mot värmen på McDonalds. Butiken bredvid spelade Emilia – A big big world, på repeat. Några dagar senare besöker jag den Kinesiska muren då spelas Gyllene tider – Jag går och fiskar ur högtalare. (I Kina finns det högtalare även i skogen som spelar musik eller annat ljud. Jag tror att det beror på att kineserna inte tycker om tystnad.) Sen var det lugnt i mer än en vecka. Från ingenstans på ett dansgolv i Hangzhou dyker dock Markoolio – Ingen sommar utan Reagge upp. Den sommarplågan spelades och kineserna diggar lika mycket som vanligt. Under tiden det tog att skriva denna bloggpost hörde jag A-teens på ett café.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>