Att ge sig hän – om drömmar och lycka

Är barn i Nepal, ett av världens fattigaste länder lika lyckliga som barn i Sverige?

Vår utbildning i Sverige är fantastiskt. Alla har möjlighet att gå i skolan. Vi lär oss om matematik, svenska, religion, fysik, slöjd, engelska, biologi, idrott, teknik, hemmet och samhället. Där till har de allra flesta också möjlighet att läsa på universitet. Utbildningen är fantastisk, rolig och lärorik. De flesta av oss utvecklas otroligt i alla dimensioner under vår tid i skolan. När studentfesten är slut tar livets allvar vid. Nej, livets allvar började faktiskt för länge sedan. Åtminstone för vissa av oss.

Livets allvar börjar när vi kämpar för att åstadkomma något. När vi hungrar efter något. När vi ger oss hän. I min värld är det också då jag har som allra roligast och är lycklig. Jag är också övertygad om att det framför allt är när man ger sig hän som man blir framgångsrik.

Ett första steg för att kunna brinna, för att kunna vara hungrig och för att ha roligt är att fråga sig själv – vad vill jag åstadkomma med mitt liv; Vad är mitt mål i livet? Vad är meningen med mitt liv? För att ta frågorna på en nivå där de flesta enkelt kan hantera dem; Vad vill jag göra om fem, tio och tjugo år? Vad drömmer jag om? Vad är det som betyder något i mitt liv? Målet är inte primärt, utan det primära är att vi frågar oss själva. Det är först när du vet var du vill komma som du kan ta dig dit, oavsett om ditt mål är att leva som du gör nu eller att skapa en bättre värld.

Nordiska medborgare klassas ofta som världens lyckligaste folk – mestadels beroende på god sjuk- och äldrevård, utbildning samt materiellt välstånd. Men, för att vara lycklig krävs inget mer än en dröm och en vilja att ge sig hän!

Läs också:

4 thoughts on “Att ge sig hän – om drömmar och lycka

  1. Läsvärt inlägg. Det handlar om Maslovs behovstrappa helt enkelt. Fin design på bloggen!!! Mycket att göra i skolan?

  2. Christian:
    Bengts blogg är läsvärd! Jag tror att det var din blogg som gjorde att jag fick upp ögonen för den! Tack Christian!

    David:
    Jag tycker alltid det är mycket att göra. Jag gör så gott jag hinner och finner nödvändigt. Några av de saker jag gör är riktigt intressanta och svåra. Varje dag vaknar jag upp och har i åtanke att jag har möjlighet påverka till en bättre värld och jag vet att min utbildning, dels under tiden och även efter, bidrar till att jag gör en signifikant påverkan till en bättre värld. Det är tur att jag har mycket att göra, för vad vore det motsatta!

  3. Pingback: Mina tankar om utmaningar | techonomics.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>