Att skriva CV och personligt brev

Posted on Posted in Ego, Industriellt

Ibland är det väldigt viktigt att skriva bra ansökningsbrev. För att lyckas med CV och personligt brev handlar det om att träna och få återkoppling av andra. Sen 2005 har jag stundtals skrivit ansökningsbrev av olika sorter och i denna bloggpost tänker jag dela med mig av ett par ansökningsbrev och mina erfarenheter. Dela också med dig av dina erfarenheter och tips genom att kommentera!

Mitt första CV

Mitt första CV skrev jag när jag studerade på Göteborgsregionens tekniska gymnasium (GTG) 2005. Det skulle följa en strikt mall och kändes krystat att skriva. I efterhand kan jag konstatera att det var en bra övning, speciellt den möjlighet till återkoppling som gavs av svenskläraren. CV:et skulle också skrivas på engelska, något jag aldrig mer gjort, i efterhand hade det vart klokt att fortsätta även med engelska ansökningsbrev! CV:na visar också att man måste börja i någon ände, ett dåligt CV är bättre än inget alls!

Mitt första personliga brev

Mitt första personliga brev skrev jag också på GTG, i början av 2006. Jag skulle använda mig av en annons och sedan skriva ett fiktivt ansökningsbrev. För uppgiften var det viktigt att använda den information som gavs i annonsen och i annat informationsmaterial för att rikta ansökan, vilket generellt vid ansökningar är viktigt. I detta brev finns det klara förbättringsområden. Notera att innehållet i brevet är påhittat även ifall vissa delar överensstämmer med mina erfarenheter.

Mitt första riktiga ansökningsbrev

År 2007 var det äntligen dags att göra en riktig ansökan för feriearbete på Volvo Personvagnar! I efterhand fick jag veta att de endast önskade ett enkelt CV, men jag ångrar inte att jag också skrev ett personligt brev. Det ansökningsbrev som riktade sig mot produktion resulterade i ett arbete som montör på Volvo personvagnars motormonteringsfabrik i Bulycke.

Det som är bra i dessa brev är att de är riktade mot Volvo och den specifika tjänst jag söker. Att skicka samma ansökningsbrev till olika jobb är en dålig idé.

Jobbrelaterade ansökningar 2008

Våren / vintern 2008 pumpade jag ur mig ansökningar. Tyvärr glömde jag att skicka in ansökan till SKF och min ansökan till SJ strulade, då de använde något webbaserat system. Kort sagt, skriv din ansökan i god tid och kolla in hur ansökningsförfarandet går till innan du skapar ett snyggt brev!

Ansökningsbrevet till SJ är riktat mot att de söker medarbetare som är serviceinriktade och att SJs övergripande mål är att erbjuda det bästa bemötandet i branschen. Brevet till SKF och Volvo har en stilig och lättöverskådlig layout. I efterhand kunde breven till Volvo och SKF i större utsträckning pekat på vilket sätt jag kan bidra till SKF och Volvo. SJ brevet är kanske lite överdrivet?

Ansökan till World Wide, Chalmers utbyte

Bland de tidigare ansökningarna jag presenterat har det aldrig spelat särskilt stor roll om jag fått jobben eller inte. Det har inte vart hela världen. Att vara ledig eller att jobba. Min ansökan till utbytesprogrammet var dock viktigare. Det var hela världen. Jag ville (och vill fortfarande) verkligen åka till Singapore och studera utomlands. Därav började jag med mitt ansökningsbrev så snart jag insåg att jag uppfyllde kriterierna för att få ansöka. Ansökan utgick ifrån en förteckning över vad brevet skulle innehålla. För att göra det tydligt att alla delar var med lät jag dem stå under olika rubriker. Ett mål med brevet var också att hålla det kort och koncist. Försök hela tiden att ta bort allt som inte är väsentligt.

I och med att jag började med brevet långt innan det skulle lämnas in lät jag det mogna och fick rikligt med återkoppling från nära och kära. Jag tror det kallas iterativ skrivprocess – och vill du göra ett utomordentligt bra brev är en iterativ skrivprocess nödvändig. (Att låta brevet mogna gjorde jag genom att inte titta på det under en vecka.)

Så, vad är din åsikt, suger mina ansökningar hittills? Hur ska jag göra dem bättre? Har du några generella tips för att skriva bra ansökningsbrev? Gör jag rätt som väljer bort erfarenheter?

Dela med dig av din åsik genom att kommentera.

Vi tackar våra sponsorer från ProSkins för att stödja oss.

One thought on “Att skriva CV och personligt brev

  1. Mycket bra karl.
    Kanske har du inspirerats av mitt inlägg där jag bad världen kommentera mitt personliga brev (som inte var speciellt välskrivet) för att se vilka delar som skulle kunna vara intressanta etc.
    Intressant att du tar detta ett steg längre och försöker ge tips på hur ett brev och CV ska skrivas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *