Min karriär

Jag hoppas inte att jag skruvat upp dina förväntningar. Detta är en kort och enkel historia. Inte särskilt rolig heller. Men det är trots allt historien om hur allt började. Och med allt menar jag mitt intresse för Internet, entreprenörskap och datorer.

Hur allt började

Början på min “karriär”

En mörk höstdag, året var 1995. Antagligen samma år som jag erhållit min nya fräcka cykel med limpsadel. Samma år som Göteborg – min hemstad – anordnade friidrotts VM. Det året då ett kvinnligt Marathon var 41 795 meter och inte 42 195 meter. Ett VM där Sverige inte erhöll några medaljer. Men som sagt, en mörk höstkväll ’95, när löven hade fallit och mörkret riktigt trängde in i varje vrå. Jag var åtta år och jag gick på fritids. Troligtvis höll vi på med en bok om dinosaurier, bråkade eller skrev ner vilka vi tyckte om på lappar för fritidsledarna och skrattade högt när ledarna läste upp att Fabian tyckte om Emil – varpå ledaren påpekade att det inte går för sig, alltså inte att vi skrattade, utan för Fabian att tycka om Emil. (Inget ont om ledaren, den tänkte sig nog bara inte för som man gör idag, 13 år senare.) Att det egentligen stod Emelie på lappen är en annan historia. Det är ungefär vad jag minns.

Bortsett från en ack så viktig detalj, i ena hörnet av vår källarlokal stod en dator. Den var grå. Datorn hade inte bara tjockskärm utan även Super Mario. Fritidsledarna gjorde allt för att hindra oss från detta verklighetsfrämmande våldsspel, de hade t.o.m. bytt namn på spelet. Men det dröjde inte länge förrän vi, eller snarare en vän insåg att det fanns Super Mario på datorn. Plötsligt satt alla som klistrade. Det var roligt och riktig glädje att få spela Super Mario.

Men allt kan inte bara vara frid och fröjd.  En vacker och solig höstdag upptäckte vi i fasa att meddelandet i startprompten var bytt. Bytt till något halvobskyrt för ett barn i åttaårsåldern. Fritidsledarna visste inte hur man bytte tillbaks. Jag visste att en av mina – på fritids – bättre vänner hade gjort detta. Det var då det började lysa i mina ögon, jag vill också kunna – det var riktig glädje. Och på den vägen är det…

Som en klok man en gång sade, det gäller att börja tidigt.

Historien fortsätter

Historien har sedan gått via porrsurfande på ett mellanstadiums bibliotek som introduktion till Internet (på tal om riktig glädje), till en väns bredband, till webbutveckling, till ISDN, via böcker av Jesper Ek, Eva Von Pepel och andra om bl.a. HTML, XHTML, CSS, XML, ASP och JavaScript. När jag sedan många år senare började på högskola och lärde mig Java med allt vad det innebär insåg jag direkt att jag tidigare inte kunnat programmera (och att det mest intressanta var internetmarknadsföring). Det var samma år, 2006, som jag började köpa domäner, vilket jag tycker är en rolig hobby. År 2007 kom att bli det år då jag började publicera egna webbsidor – det var först då jag skaffade ett webbhotellskonto. År 2007 är också det år då jag sålde min första domän. I slutet av sommaren 2008 publicerade jag min första webbplats vilken bär sina egna kostnader – dock inte mina kostnader.

Jag är kanske ännu ingen entreprenör – eftersom jag inte tjänar mer pengar än en lyxig kopp kaffe i månaden – men det är något jag arbetar på. Men… Nu har jag äntligen skrivit denna obligatoriska “självbiografi”. Nu finns det inte längre några spärrar för att lansera större projekt och bli entreprenör på riktigt, att bli framgångsrik på riktigt. Ett av alla de grundläggande krav för att bli en framgångsrik internetentreprenör är nämligen en självbiografi. Något annat som man måste förstå är

Vikten av att dricka mjölk

Jag tänkte också, när du ändå tagit dig ända hit, berätta om vikten av att dricka mjölk. Mjölkdrickande i unga år är en förutsättning för att överhuvudtaget kunna lyckas med entreprenörskap på Internet.

Jag hade en önskan – att få bredband. Jag var tonåring. Hur mycket jag än bad om att få bredband (och trots att kostnaderna för ISDN översteg bredbandskostnaden) vägrade min kära far att införskaffa bredband. Jag bad honom varje dag i ett halvår. En dag rann bägaren bokstavligen över hos mig efter en het diskussion. Diskussionen var antagligen inte så het egentligen, jag presenterade varför vår familj borde skaffa bredband och min far brydde sig troligtvis inte ens om att svara. På tal om bägaren som rann över och vikten av att dricka mjölk. Jag bestämde mig. Jag tog sats och hoppsan – jag hällde ett glas mjölk över min fars kala huvud i hopp om att få bredband. Vad jag ångrade mig. I vilket fall som helst, det dröjde inte länge efter incidenten tills vår familj hade bredband – en förutsättning för min utveckling.

Tack.

Läs mer om mig idag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>