Se framåt och var positiv

En post tillägnad David.

Jag arbetar med ett kandidatarbete som ska presentera morgondagens löpandebandsmontering. Det finns de som tror att morgondagens löpandebandsmontering är utveckling av redan existerande produktionssystem. Just därför görs en beskrivning av japanska och svenska produktionssystem samt även av så kallad alternativ montering som tillämpades i Volvos Kalmarfabrik samt Volvos Uddevallafabrik. Japansk produktion är i mångt likt det som många kallar Lean / mager / resurssnål produktion (Det som kallas Lean produktion är kort sagt hur japanerna gjorde för 10-15 år sedan, även ifall mycket av det finns kvar i dagens produktionssystem). Ur de olika produktionssystemen ska sedan russinen plockas, och hur just russinen ska plockas är inte helt uppenbart. Det är lätt att komma in i negativa tankebanor såsom att det är svårt eller att uppgiften är omöjlig. Men just då är det extra viktigt att se framåt och vara positiv! Hade det var enkelt, skulle det knappast vara en uppgift för framtidens hetaste civilingenjörer.

Tips

Motsatsmetoden: Varje gång en negativ tanke slår dig, såsom att det är svårt, något är jobbigt, allt är åt helvete, tänk genast på något positivt.

Hjärntvättning/ “mantra” / affirmation:  Upprepa en positiv fras tio gånger för dig själv varje morgon, t.ex. “idag är en dag full av möjligheter, idag kommer vara en produktiv dag”.

Visualisera målet: Tänk dig att ha det du håller på med avslutat och föreställ dig hur allt kommer att kännas då.

Till sist, antingen tror man att livet är bra och då är det bra eller så tror man att livet är skit och då är det skit.

Har du några andra tips? Är dessa tips bullshit? Dela med dig av dina åsikter genom att lämna en kommentar!

One thought on “Se framåt och var positiv

  1. Det går i vågor skulle man kunna säga. Efter att man kommer hem och har sovit på saken har man många positiva tankar i huvudet. Men när de väl skall realiseras går allt åt helvete.
    Vi har bara en förmåga att visualisera 7 +/- 2 objekt åt gången vilket gör att komplexitet är en tuff sak att handskas med. Jag möter detta med frustration andra med professionalitet, vilket är något jag bör sträva efter och förhoppningsvis gör. Jag tar åt mig av det du skriver…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>