Film via bredband

Tavla för skyltning vid inspelningFilm via bredband eller video on demand – det jag menar är att med hjälp av mitt bredband se på film, jag är ointresserad av tekniken (och namnet) så länge allt fugnerar. Igår testade jag SF-anytime för första gången. För ungefär fem år sedan testade jag något liknande, där film streamades till Windows Media Player. Jag minns inte vad det hette, men det var gratis och följde med som ett erbjudande i Internetworld. Det fungerade felfritt.

Hur fungerar SF-anytime och vad är mina intryck?

SF-anytime fungerar enbart på PC och med hjälp av Internet Explorer. Det går inte ens att se vilka filmer som går att hyra i Firefox. När jag startat Internet Explorer möts jag av en sida som behöver 15 sekunder på sig för att laddas, när det är över öppnas ridån (som på bio, och i samma hastighet om inte långsammare) samtidigt som SFs klassiska ljud spelas. Någonstans här var jag också tvungen att installera ett tillägg till IE. Väl inne i videobutiken finns det flera olika topplistor vilket är bra, de flesta filmer har också trailer. Med lite vana kanske det blir enkelt att välja film här, men nej, SF får underkänt då jag fortfarande behöver filmtips. För att uttrycka mig kort, hemsidan är ingen dröm, det är inte i närheten av de mer konkurrentutsatta e-butikerna i andra branscher.

Efter några minuters letande hittar jag en film, Exit Wounds, som ska kosta 19 kronor. Det är inte billigt, men det känns smidigt. När jag beställer får jag information om att det är en serviceavgift på 5 kronor om jag betalar med kort. Jag hatar avgifter för kortköp! Fy skäms SF! För alternativet… att betala med ett SF-anytime presentkort känns ju närliggande? Kan jag skicka kontanter? Nej… hmm. När jag sansat mitt sinne och beställt filmen, vilket gick smidigt, så fungerar det inte. Jag får en oförståelig felkod och uppmanas ringa kundtjänst. Klockan är typ elva på skärtorsdagskväll och det känns ju naturligtvis ganska kört. Men icke, SF-anytime har kundservice på helgdagar (och fredagar) som är öppen till 23:30. Där fick jag bra hjälp för hur jag skulle installera någon typ av DRM-kontroller.

När filmen startade hade jag svårt att få den i helskärm. Det fanns en liten “helskärms”-knapp på fönstret men det innebär bara att den fyllde ut det storleksstyrda Internet Explorer-fönstret. Efter lite googlande var svaret att dubbelklicka på filmen för helskärm. På själva filmupplevelsen har jag inget att anmärka. 39 kronor för relativt nya filmer är däremot alldeles för dyrt, abonnemanget för 99 kronor i månaden (vilket innehåller 25 filmer där minst hälften byts ut varje månad) är något mer prisvärt. I efterhand är det anmärkningsvärt att det står 24 kronor på mitt kontouttdrag, trots att SF-anytime visar en baner som säger “15% rabatt”.

SF-anytime är inte bra, men hur svårt kan det vara att bli bäst? Lite bättre leverans av erbjudandet (i form av bättre hemsida eller nedladdningsbart program likt Itunes) samt bättre prissättning så har SF-anytime potential att bli riktigt bra. Jag skulle även vilja ha möjlighet att köpa TV-avsnitt. Än så länge får jag fortsätta leta efter bättre alternativ, fram för allt billigare.

Levernatörer för hyrfilm på nätet

Jag har inte hittat många alternativ till SF-anytime. CDOn erbjuder hyrfilm och möjlighet att se tv-avsnitt, dock ser det väldigt likt ut SF-anytime. TV4 anytime är liknande SF-anytime. Film2Home, Cinema One, Head Web och HomeTV är andra alternativ. Headweb har en väldigt fin hemsida och erbjuder även möjligheten att köpa film för att ladda ner och t.ex. bränna ut på DVD. Även film2home erbjuder nedladdning av filmer. En uppstickare är Glimz som hyr ut kortfilmer!

Har du testat någon av dessa? Har du tips på ytterligare leverantörer? Dela med dig av dina åsikter genom att kommentera!

3 thoughts on “Film via bredband

  1. Inte intressant när det går att ladda ner gratis. Kanske för gamla Agda som vill vara ordentlig, men knappast för dig Karl?
    Nej, det ska vara gratis att titta på film för morgondagens filmtittare. Kanske med lite reklam som spotify. Detta är framtiden. Skådespelarna får leva på reklam eller jordbruk.

  2. Jag hyr mer än gärna en film om det är smidigt. Tyvärr verkar den lokala videohandlaren gått i konkurs (de har fortfarande kvar butikslokalen med filmer i efter två år, men den är konstant stängd). Jag vet inte hur mycket jag tror på reklaminslag, då jag kategoriskt valt att inte se på tv3, tv5 och tv6 på grund av de ofta förekommande reklamavbrotten.

    Vi måste ha en framåtsträvande attityd. Jag tror stenhårt på s k lagliga neddladdningstjänster. De måste bara bli lite bättre först… Att olagligt ladda ner film är inte smidigt nog, risken för virus är väl t.ex. överhängande. Men lagliga tjänster är det inte heller, idag går det t.ex. inte att lagligt se på många tv-avsnitt via nätet i Sverige, då det inte finns någon leverantör.

  3. Affärsiden att sälja filmer via bredband tror jag är framtiden för filmindustrin. Dock måste det vara ett bra utbud med nya filmer och serier. Prisvärt är också en viktig parameter och innebär enligt mig cirka 20kr/film samt helt DRM fritt. Vi kan inte låsa in användare, då bryter de sig ur och kör bättre fast olagliga alternativ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>