NE.se nylanserar

Nationalencyklopedin har länge – i mer än 6 år – haft en bra webbtjänst. Enkel, användbar och användarvänlig. Med undantag för att de alltid tagit betalt för sina tjänster. Nu har de lanserat en ny webbplats med nya idéer (och ny design). Kommer detta bli nätets nästa succé?

De tre funktioner jag förknippar med NE är

 • uppslagsverk,
 • ordbok och
 • Svenskt – Engelskt lexikon.

Nya NE gör mer av materialet från uppslagsverket tillgängligt utan att man behöver betala, även för sökmotorer. På lång och kort sikt leder detta till en stor ökning av antalet besökare, via återkommande besökare och sökmotorer. Att göra materialet tillgängligt är ett sätt att locka nya användare, skapa nya intäkter och sprida risker via en differentierad affärsmodell, där både reklamfinansiering och betalande användare bidrar till intäkterna.

Att överge den gamla affärsmodellen där enbart betalande användare bidrog till intäkter var ett måste. Mängden fritt tillgängligt material via sökmotorer har varit ett billigare substitut som erbjudit samma nytta för en del av den tilltänkta användarbasen för uppslagsverket. NE har ett av de bättre svensk-engelskt lexikon på nätet, vilket de ännu inte erbjuder utan prenumeration och det förvånar mig. Detta med bakgrund av att Norstedts erbjuder sitt svensk-engelskt lexikon gratisNorstedtsord.se vilket är ett substitut för NE:s.

Att NE gjort en del av sitt uppslagsverk tillgängligt är riktigt bra. Nationalencyklopedin innehåller mycket information i välskrivna och informativa artiklar. Tyvärr långt mycket bättre än Wikipedia. Artiklar som bör hamna högst upp i alla sökmotorer, för sina respektive söktermer, något som Wikipedia tidigare gjort. Skulle dessutom NE arbeta på tillgängligheten för sin webbtjänst kommer de att dominera sökmotorer och uppslagsnischen på nätet.

Jag välkomnar NE.se till en ny framgångsrik era.

Andra som skriver om detta: SuperAnton

One thought on “NE.se nylanserar

 1. Hej,
  Gratulerar till din examen. Hittade denna sida när jag googlade på ne.se
  Jag är managementkonsult och entreprenör inom mobila tjänster. Nyligen publicerade jag en analys av NE.se och lade fram ett förslag till en helt ny strategi – http://www.NE3.se

  Din text från 2008 är inte längre NE:s strategi. 2011 stängde man de delar som under några år varit öppna. Som du ser på min projektsite anser jag att NE.se är omodern i sin design och skulle kunna göra mycket större nytta. Lyssnar gärna på synpunkter.

  mvh
  Johan Schlasberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>